Mantolama Nasıl Yapılır? Mantolama Uygulama Detayları Aşşağıdaki gibidir.
Mantolama uygulaması yapılırken kullanılacak yapıştırma harcı, çimento içeriyorsa +5 ile +30 derece oldukça idealdir. Uygulama öncesi binadaki gider boruları, klima motorları sökülmelidir. Çatlaklar, eskimiş sıva ve sökülmüş yerler tamir edilmelidir. Uygulama yapmadan önce binada nem olmamalıdır. Yağışlı havalarda kurulan iskelenin koruyucu bir file, naylonla örtülerek işlemin korunması en uygunudur. Don olayı olacak kadar soğuk havalarda ise uygulama yapılmaması önerilmektedir.
Mantolama uygulaması eğer yüksek binalara yapılacaksa 3 katta bir yatay derzleme yapılmalıdır. Aksi takdirde binanın katları yükseldikçe uygulanan harç oranı 15 – 20 cm çıkarılması gerekir ki bu mümkün olmayan bir durumdur.
Yukarda belirtilen şartlar sağlandıktan sonra sıra subasman profili yerleştirmesi yapmaktadır. Bu profil piyasada 33 mm den 63 mm gibi boyutlarda bulunmaktadır. Uzunluğu ise 2,5 m civarındadır. Uygulama öncesi don seviyesi belirlenerek, profil don seviyesine kadar indirilir. Teknik olarak buradan başlamak gerekir, eğer binanın bodrum katı varsa ve ısıtma işlemi yapılıyorsa uygulamaya mutlaka buralardan başlamak gerekir.
Yerleştirilen profiller 50 cm de bir vidalanır eğer profil kalında bu aralık daha da düşülmesi uygundur. Sonra mantolama levhalarının yerleştirilmesi işlemine geçilir. Çimento içerek yapıştırma harçları kullanılır. Bir torba yapıştırma harcına 6 LT su eklenerek harç hazırlanır. Mümkünse düşük devirde bir karıştırma makinesi ile karıştırılır. Karışım 10 dk dinlendirilir. Sonra yeniden karıştırılır. Hazırlanan karışım daha önce monte ettiğimiz levhaların arasına mala kullanılarak uygulanır. Çimento bazlı yapıştırıcılar m2ye 5 kg şeklinde uygulanır. Bunun yanı sıra poliüretan bazlı yapıştırıcılar vardır. Bu yapıştırıcılar daha kullanışlı ve daha yapışkan olduğu için 10 metreye kadar yapılan uygulamalarda dübelleme işlemine gerek duyulmaz.
Bunlardan sonra mantolama levhalarının dübellenmesi (1 m2 en az 6 adet gelecek şekilde) işlemi yapılır. Sonra birinci kat sıva uygulanır. Sıva işlemi bittikten sonra profillerin yerleştirilmesi yapılır. Daha sonra ikinci kat sıva uygulanır. Son uygulama ise dekoratif kaplamadır. Böylece bina dış görünümü oldukça estetik ve daha dayanıklı bir hal alır.